Trzeba jeść ich sporo, szczególnie warzyw. Owoce są słodkie, więc z nimi nie można przesadzać. Jedne i drugie to bomby witaminowe i bogactwo składników mineralnych. Bardzo są ważne w codziennej diecie. Jeśli ktoś ich nie jadł, to należy stopniowo zmieniać nawyki na lepsze. Zacząć najlepiej od jabłka. Ten owoc zadba o zdrowie na wiele różnych sposobów, a przy tym jabłko jest dostępne o każdej porze roku i tanie. Zjadać je najlepiej ze skórką. Drugim etapem może być robienie większej ilości surówki do obiadu. To muszą być surowe warzywa, bo takie mają najwięcej witamin i innych dobroczynnych składników. Doskonałym wyborem są także kiszonki. Do kanapek także można dodać taką surówkę. I tak mamy już trzy zdrowe porcje warzyw i owoców dziennie. Sok warzywny albo warzywno-owocowy może być kolejną. Zdrowe i bardzo smaczne jest np. połączenie jabłka i marchewki. Jeszcze jeden owoc np. zdrowy dla serca banan albo dodatkowa porcja surówki i można mówić, że je się warzyw i owoców tyle, ile potrzebuje organizm.