Osoby, które chcą schudnąć bezpiecznie, muszą wystrzegać się kuracji obiecujących szybkie efekty w krótkim czasie. Jedyny sposób na to, aby raz na zawsze zrzucić zbędne kilogramy bez uszczerbku na zdrowiu, to trwała zmiana nawyków żywieniowych. Jednak od czegoś trzeba zacząć, by osiągnąć wymarzoną wagę. Układając dietę odchudzającą, należy rozsądnie dobierać produkty oraz postawić na ich różnorodność. Uchroni to organizm przed niedoborem witamin i minerałów. Przede wszystkim warto ograniczyć kaloryczność spożywanych dań, rezygnując z żywności obfitującej w tłuszcze zwierzęce i cukry proste. W zamian lepiej wybierać produkty pełnoziarniste, chudy nabiał, tłuszcze roślinne i ryby. Ważny element jadłospisu stanowi białko. Jego obecność ma istotny wpływ na przebieg odchudzania. Zbyt małe ilość mogą je spowolnić. W każdej diecie odchudzającej istotne miejsce zajmują warzywa. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Warzywa, a także i owoce to cenne źródło błonnika, dzięki któremu spada ochota na podjadanie między posiłkami.