Dieta sportowca różni się bardzo zasadniczo od diety osób znacznie mniej aktywnych fizycznie. Różnice wynikają z zapotrzebowania na konkretne składniki: białko, węglowodany, sole mineralne. W diecie sportowca najważniejsze jest zdecydowanie białko, które jest budulcem mięśni, ale również pozwala na skuteczną regeneracje włókien mięśniowych po treningu. Białko odpowiada również za wydłużanie czasu pracy mięśni, a tym samym przyczynia się do zwiększonej wydajności samego treningu. Gdzie znaleźć możemy białko? Przede wszystkim w czerwonym mięsie, ale również nabiale, rybach. Kolejnym ważnym składnikiem są węglowodany. Węglowodany zapewniają energię na cały dzień i pozwalają skutecznie wykonywać wszelkie czynności wymagające od nas nakładu siły. Cukry są przetwarzane w glikogen a kolejno w energię, która jest niezbędna również do wykonywania ćwiczeń. Konieczne jest jednak, aby dawki węglowodanów oraz białka były odpowiednio dopasowane do rodzaju aktywności uprawianej przez sportowca. Dieta sportowca powinna być suplementowana poprzez odpowiednie odżywki.