Intensywne treningi oraz odpowiednia dieta sprawiają, że częściej zwracamy uwagę na odżywki niż na to, co może nam się przydać, a co mamy pod nosem. Niezbędnym składnikiem w naszym menu powinny być jajka, szczególnie kurze. Są one bogate w łatwo przyswajalne białko i można je traktować jako element śniadania, obiadu i kolacji. Kosztują przy tym o wiele mniej niż odżywki. Jajka są prawie całkowicie przyswajalne przez organizm, ale mogą być też alergenem. Wielość ich wykorzystania w kuchni powoduje, że dieta staje się mniej monotonna. Najlepiej jednak spożywać je ugotowane lub usmażone, ponieważ wtedy zawierają większą ilość białka niż np. w cieście. Jajecznica czy omlet, frittata czy naleśniki – każda forma będzie przydatna. Jajka można przy tym spożywać w ciągu całego dnia, nie poleca się ich jednak na noc. Są bogate w liczne aminokwasy egzogenne, co sprawia, że pomagają utrzymać odpowiedni bilans azotowy w organizmie. Liczne wykorzystanie jajek sprawia, że stają się one niezbędne w kuchni sportowca.