Jabłczan cytruliny jest połączeniem niebiałkowego aminokwasu – cytruliny, oraz kwasu jabłkowego w jednej cząsteczce. Pomimo, iż nie bierze bezpośredniego udziału w budowaniu tkanki mięśniowej, pełni bardzo ważną funkcję. Umożliwia bowiem, w toku przemian metabolicznych, neutralizację toksycznego amoniaku, powstającego podczas wysiłku. Związek ten, bierze ponadto udział w przemianach energetycznych, zachodzących wewnątrz każdej komórki organizmu.
Kolejną, niezwykle istotną korzyścią płynącą ze stosowania tego środka jest zwiększenie efekty „pompy mięśniowej”. Jabłczan cytruliny stymuluje organizm do zwiększenia produkcji tlenku azotu, a co za tym idzie pobudza napływ krwi do trenowanych partii mięśni.
Omawiany związek chemiczny, poprawia również zdolności wysiłkowe mięśni, poprzez zwiększenie wydolności tlenowej i wytrzymałości wysiłkowej. Dodatkową zaletą jest fakt, iż zmniejsza uczucie zmęczenia po treningu, a także znacząco ogranicza ilość kwasu mlekowego gromadzącego się tkance mięśnia. Prowadzi to do ograniczenia występowania zakwasów u trenującego.