Codzienne posiłki powinny być pełne witamin i mikroelementów – to co ląduje na naszych talerzach warunkuje nasze zdrowie. To jak się odżywiamy wpływa na nasze ciało, narządy wewnętrzne, wydolność serca, samopoczucie. Podczas tworzenia jadłospisu warto pamiętać, aby był on zróżnicowany i zdrowy. Jakie produkty najlepiej wybierać? Co jest wskazane w codziennej diecie? Z pewnością są to warzywa i owoce – są one doskonałym źródłem witamin i soli mineralnych, błonnika. Pozwalają na regulowanie pracy serca, pracy jelit i wiele innych. Ze względu na obecność cukrów mogą stanowić zdrową i smaczną przekąskę. Dieta powinna być bogata w produkty pełnoziarniste tj. chleb, mąka, przetwory. Przede wszystkim wspomagają one regulowanie pracy mięśni, organizmu. Pamiętać należy również o czerwonym mięsie – białko jest konieczne do budowania wartościowej masy mięśniowej. Co w przypadku wegetarian? Białko zwierzęce można zastąpić białkiem roślinnym, zawartym w warzywach strączkowych, takich jak bób, groszek, fasola i wiele innych.