Bilansowanie posiłków z pozoru nie wydaje się być zadaniem szczególnie trudnym – wystarczy podstawowa wiedza, wprowadzenie różnorodności oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Istnieje mnóstwo stron internetowych z przykładowymi jadłospisami i wiele porad jak podejść do tematu. Jednak ślepe podążanie za modą i korzystanie z rad dotyczących zdrowia, nie mając rozeznania w temacie, może przynieść więcej szkody niż pożytku. Bilansowanie diety polega na odpowiednich proporcjach pomiędzy białkami, tłuszczami i węglowodanami oraz dostarczanie organizmowi odpowiedniej porcji witamin i minerałów. Proporcje te jednak należy ustalać indywidualnie, gdyż wpływ na nie ma wiele czynników – styl życia, aktywność fizyczna czy stan zdrowia. Osoby intensywnie trenujące powinny komponować swoje posiłki inaczej niż prowadzące siedzący tryb życia, osoby chore powinny dostosować dietę do swojej przypadłości. Nie warto więc ślepo podążać za poradami czerpanymi z internetu, gazet czy telewizji – w kwestii własnego zdrowia najlepiej skonsultować się z dietetykiem.