Czy sportowcy powinni jest węglowodany? Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Węglowodany to najlepsze źródło energii dla organizmu, a przecież wydolność sportowca zależy w dużej mierze od jego zasobów energetycznych. Dlatego koniecznie powinien mieć tak dobrana dietę, aby sprawnie trawione składniki zamieniały się w łatwo dostępną energię, która jest magazynowana jako glikogen. Właśnie węglowodany są znakomitym składnikiem, który wypełnia to zadanie. Zawodnik powinien jest węglowodany w postaci produktów zbożowych – pieczywa, kasz, makaronu czy różnych płatków. Ryż, ziemniaki, owoce, także suszone, rośliny strączkowe (fasola) również powinny się znaleźć we właściwej diecie. Ich ilość będzie zależała od uprawianego sportu i wielkości wysiłku fizycznego, ale nie powinno ich być z reguły mniej niż 50%. Pamiętać trzeba, że zbyt duża ilość prostych węglowodanów może sprzyjać nadwadze i otyłości. Dobrym rozwiązaniem, gdy trzeba bardzo szybko uzupełnić bilans energetyczny jest zastosowanie specjalnych batonów energetycznych.