Batony energetyczne dla sportowców zrobiły prawdziwą rewolucję w odżywianiu podczas uprawiania sportu. Te niewielkie objętościowo produkty mogą zastąpić cały posiłek, dostarczając znakomitej jakości białek i produktów energetycznych, które są na dodatek łatwo przyswajalne. Dostarczają często też niezbędnych soli mineralnych i witamin. Ogólnie rozróżnia się trzy rodzaje batonów: energetyczne, białkowe (proteinowe) i białkowo-węglowodanowe. Różnią się one składem i proporcjami składników odżywczych. Batony białkowe to świetne uzupełnienie diety wysokobiałkowej lub niskowęglowodanowej. Są polecane po dużym wysiłku (treningu). Batony energetyczne mają przede wszystkim dostarczyć energii, są świetne w sportach wytrzymałościowych. Zawierają dużą ilość węglowodanów. Natomiast batony węglowodanowo-białkowe to połączenie niezbędnych, pełnowartościowych składników w doskonale dobranych proporcjach. Powinno się po nie sięgać po treningu czy dużym wysiłku lub też gdy przerwa między tradycyjnymi posiłkami jest duża.