Coraz częściej mówi się o zwiększonej zachorowalności na choroby nowotworowe w XXI wieku. Rzeczywiście, statystyki odnotowują stopniowo rosnącą liczbę pacjentów onkologicznych, być może ma to jednak związek z wydłużającym się obecnie czasem życia i wyższą jakością opieki medycznej, gwarantującą szybsze rozpoznanie i wczesne postawienie diagnozy. Zastanawiamy się więc nad tym, jak uniknąć choroby nowotworowej i okazuje się, że skuteczną, prostą i łatwo dostępną profilaktyką jest po prostu… właściwie zaplanowana dieta. W trosce o własne zdrowie warto więc wykluczyć z jadłospisu dania typu fast food i inne przetworzone przekąski tj. chipsy, słodycze, potrawy instant. Korzystnie na zdrowie wpłynie również odstawienie napojów gazowanych i soków ze sklepowych półek, w których w rzeczywistości kryje się więcej konserwantów i cukru, aniżeli naturalnych owoców. W codziennym menu nie może natomiast zabraknąć świeżych i surowych warzyw i owoców – również pod postacią surówek i sałatek. Zdrowotne korzyści przynosi również sięganie po witaminę C – także tę w formie tabletek, która jako silny antyoksydant pomaga organizmowi skutecznie walczyć z pronowotworowymi wolnymi rodnikami tlenowymi.