Nie musimy wydawać dużych pieniędzy na lekarstwa i specyfiki ani palić skóry na solarium, aby przez to zamaskować przebarwienia czy nadmiar łojotoku ( sebum ). Wystarczy jeść odpowiednie rzeczy, zapewniając skórze w ten sposób odpowiedni koloryt, brak wyprysków i jędrność. Jedząc ryby morskie, oleje roślinne orzechy czy pestki
zapewniamy sobie dobry poziom kwasów omega-3 i omega-6 a tym samym nawilżenie, odbudowę naskórka a nawet odporność na słońce.
Jedząc wątróbkę czy jajka, a także owoce i warzywa, opóźnimy cerze efekt starzenia się. Za piękny kolor i brak „błyszczenia” się skóry czyli łojotoku odpowiada witamina „b” zawarta w bananach, orzechach czy roślinach strączkowych. Zmarszczek unikniemy dzięki witaminie „e” , przeciwutleniaczowi zawartemu w maśle, czy słoneczniku. Witamina „c” wspomoże leczenie trądziku a znajduje się ona w owocach cytrusowych, papryce.
Bardzo ważne jest też picie dużej ilości wody dla elastyczności skóry i oczyszczenia jej ze szkodliwych toksyn.